De term dubbel (ook dubbel) is een Belgische benaming voor trappistenbieren. De oorsprong van de dubbel was een sterke versie van een bruin bier gebrouwen in Westmalle Abbey in 1856, waarvan bekend is dat het in juni 1861 aan het publiek werd verkocht. Ook de tripel is ontstaan in de Westmalle Abbey. In 1926 werd het recept gewijzigd en verkocht als Dubbel Bruin. Na de Tweede Wereldoorlog werden abdijbieren populair in België en de naam “dubbel” werd door verschillende brouwerijen gebruikt voor commerciële doeleinden.

Westmalle dubbel

Westmalle’s Dubbel werd geïmiteerd door andere brouwerijen over de hele wereld, zowel trappisten als seculier, wat leidde tot de opkomst van een stijl. Dubbels worden nu beschouwd als een vrij sterk (6% -8% alcoholvolume) bruin bier, met een ingetogen bitterheid, een vrij zware body en een uitgesproken fruitigheid en graankarakter.

Chimay Première (Red), Koningshoeven / La Trappe Dubbel en Achel 8 Bruin zijn opmerkelijke voorbeelden van trappistenbrouwerijen. Affligem en Grimbergen zijn Belgische abdijbrouwerijen die dubbels produceren.

Bekende voorbeelden uit de VS zijn Ommegang’s Dubbel en New Belgium’s Abbey Ale.

Abbey 1856 Dubbel wordt geproduceerd in Argentinië.

Karakteristieke smaak van de dubbel

Dubbels staan erom bekend donkerbruin van kleur te zijn met een sterke smaak van donker fruit, waaronder rozijnen, pruimen en dadels. Deze smaken en kleuren zijn bijna volledig het gevolg van de zware toevoeging van sterk gekarameliseerde (of uit de oven gezette) bietsuiker, die volledig fermenteert tot alcohol, het lichaam van het afgewerkte bier lichter maakt en bijdraagt aan de droge afdronk. De karamelisatie van de bietsuiker levert ook de grootste bijdrage aan maillard-smaken, waaronder chocoladeachtige, karamel- en nootachtige tonen die de dubbel zijn brede scala aan smaakcomplexiteit geven. Vanwege de speciale soorten biergist die bij hun productie worden gebruikt, bevatten dubbels vaak een milde smaak; koriander en zwarte peper zijn opmerkelijke voorbeelden in traditionele Belgische dubbels.