Stel je voor; Je zit op het terras, de ober komt naar je toegesneld en vraagt wat je wilt drinken. “O, dag meneer, mag ik alstublieft een witbier?, waarop de ober zegt “We hebben een mooie weizen van Paulaner, die doen?” NEE! DAT WAS NIET DE VRAAG! Ja mooi bier hoor, maar wees niet de zak hooi die denkt dat het hetzelfde is, omdat ‘weizen’ Duits zou zijn voor wit. Get educated, we hebben het hier over twee compleet verschillende bieren.

WIL JE BOZE DUITSERS? NEE HE.

Gelijk even met de deur in huis; Weizen bieren worden volgens het Reinheitsgebot gebrouwen. Nadat je dit drie keer hardop hebt geschreeuwd zal ik je vertellen wat dat betekent; er worden geen andere ingredienten gebruikt dan de traditionele ingredienten om bier te brouwen. Louter mout, hop, water en gist. Pleur je er iets anders bij in? Boze Duitsers. Krijg je bonje van. Een witbier staat er juist bekend om dat daar van alles mee de ketel in gaat. Koriander, sinaasappel- en curacaoschillen. Nicht so rein he Bassie.

VERSCHIL IN SMAAK

Witbier staat bekend om een verfrissende, lichte smaak. Dit komt mede doordat het relatief ‘dun’ aanvoelt en de tonen van de koriander en citrusschillen dit fris fruitige tintje geven. Waarom men er een ongewassen citroenschil in dondert is mij een raadsel. De weizen daarentegen is voller en romiger, en door de weizen-gist die wordt gebruikt krijgt deze zelfs een bananensmaak. Of bananensnoepjes, zeg het maar. Dikke grap, jij kunt nooit meer een weizen drinken zonder dat je bananen proeft. You’re welcome.

VARIATIES

De basis van het witbier is traditioneel redelijk hetzelfde. Af en toe worden er wat andere ingredienten bij gegooid, maar over het algemeen lijkt het allemaal op misschien wel het meest bekende witbier; Hoegaarden Wit. Alhoewel de Weizen in basis maar een paar ingredienten heeft om mee te werken zie je deze nog wel eens in wat variaties. De weizen wordt vaak niet gefilterd, daarom is deze zo troebel, maar dit gebeurt soms wel. Dan krijg je een hell-weizen (jawel, een heldere weizen) die vaak ook iets lichter aanvoelt en smaakt. Je hebt ook een Dunkelweizen, dat door de moutkeuze (wat donkerdere mouten) donkerder van kleur wordt en vaak ook iets meer carameltonen krijgt. Een bekend voorbeeld van een (Nederlandse!) Dunkelweizen is de Texelse Skuumkoppe.

MAAR WAT MOET IK BESTELLEN?

Nog even voor de duidelijkheid; Weizen staat voor tarwe. Er wordt veel tarwemout gebruikt voor deze bieren. En wat je moet bestellen? Wat jij wilt. Het moet alleen niet zo zijn dat je een Weizen voorgeschoteld krijgt wanneer je een Wit bier vraagt (of andersom) alsof je Pepsi krijgt wanneer je om Coca Cola vraagt. Als je een witbier wilde hebben kun je je bedenken waar je zin in had. Iets fris, makkelijk doordrinkbaars? Misschien wil je dan net zo lief een pilsje. En als je een weizen wilde, misschien omdat je een iets voller bier wilde met meer smaak bestel je dan liever een dubbel of een blond. Ik zeg maar wat. Bottomline, laat je niet piepelen ouwe gek en hang vanaf nu die irritante smartass uit op het terras.