Saison (Frans, “seizoen”),is een bleek bier met een hoog koolzuurgehalte, fruitig, kruidig en vaak op de fles. Het werd historisch gebrouwen met een laag alcoholgehalte, maar moderne producties van de bierstijl heeft een matig tot hoog alcoholgehalte en wordt samen met verschillende andere soorten over het algemeen geclassificeerd als een boerenbier.

De geschiedenis van een saison

Als bierstijl begon saison als een pale ale gebrouwen in de koelere, minder actieve maanden in boerderijen in Wallonië, de Franstalige regio van België, en opgeslagen om te drinken in de zomermaanden. Deze boerenbieren zouden van een lager alcoholpercentage zijn geweest dan moderne saisons – gemiddeld ongeveer 3 tot 3,5% alcoholpercentage, in het begin van de 20e eeuw oplopend tot 4,5 tot 6,5% alcoholpercentage. In de middeleeuwen werd het bier met lage zwaartekracht geserveerd als een schone bron van hydratatie voor arbeiders die tot vijf liter per dag consumeerden.

Brouwen buiten de warmere zomermaanden was gebruikelijk voor alle brouwerijen vóór de uitvinding van de koeling, vanwege de waarschijnlijkheid dat het bier bedierf tijdens het fermenteren in de zomer, vanwege de prevalentie van bacteriële activiteit in de lucht. Boeren brouwen ook tijdens de koelere maanden om tijdens de rustigere periode werk te leveren aan hun vaste personeel.

Na het brouwen werd het bier bewaard tot de zomer, wanneer de belangrijkste consumenten seizoensarbeiders (“saisonniers”) zouden zijn.

Historisch gezien hadden saisons niet genoeg identificeerbare kenmerken om ze vast te pinnen als een specifieke stijl, maar waren ze eerder een groep verfrissende zomerbieren gemaakt door boeren. Elke boerenbrouwer zou zijn eigen onderscheidende versie maken. Hoewel de meeste commerciële voorbeelden nu variëren van 5 tot 8% alcohol, waren oorspronkelijk de saisons bedoeld om verfrissend te zijn en men denkt dat ze een alcoholgehalte hadden van 3 tot 3,5%.

Moderne saisons zijn over het algemeen zeer koolzuurhoudend, fruitig en pittig – soms door toevoeging van kruiden.