Witbier, witbier, bière blanche of gewoon witte is een gerst / tarwe, bier van hoge gisting dat voornamelijk in België en Nederland wordt gebrouwen. De bierstijl dankt zijn naam aan gesuspendeerde gist- en tarwe-eiwitten die ervoor zorgen dat het bier er wazig of wit uitziet als het koud is. Het is een afstammeling van middeleeuwse bieren die werden gearomatiseerd en bewaard met een mix van kruiden en andere planten zoals koriander, sinaasappel en bittere sinaasappel die “gruit” wordt genoemd in plaats van hop.

De stijl werd nieuw leven ingeblazen door Pierre Celis in de Hoegaarden-brouwerij in België en de Celis-brouwerij in de Verenigde Staten en wordt traditioneel gemaakt met tot 50% rauwe tarwe in plaats van tarwemout. De bieren hebben een ietwat zure smaak door de aanwezigheid van melkzuur of azijnzuur, in het verleden veel sterker dan nu. Ook veroorzaakt de gesuspendeerde gist in het bier enige voortdurende gisting in de fles.